Blogul Dobermannului s-a născut din durere și iubire față de rasa doberman, rasă distrusă sistematic de niște indivizi care-și zic crescători de dobermani dar care sunt de fapt doar negustori animați de dorința de profit din creșterea dobermanului. Autorul blogului un iubitor al rasei, cumpărător de dobermani, încrezător inițial, apoi tras pe sfoară de astfel de indivizi și în final hărțuit, insultat, calomniat, șantajat, amenințat cu bătaia și cu moartea el și familia lui încearcă din 2009 până în prezent să tragă un semnal de alarmă prezentând dovezi ale dezastrului în care crescătorii români de dobermani grupați sau nu în DCR au adus rasa. Totul în speranța că rasa mai poate fi salvată. Dovezi care pentru credibilitate se bazează doar pe declarațiile crescătorilor români de dobermani.

© Copyright 2009 - 2016 prof. ing. Sorin Ion Fărtățescu, toate drepturile rezervate

Aprecierile celor din sistem

"Cand va veni vremea sa deschid gura, blogul dobermannului va pali pe langa cate am eu de spus."

Impactul DCM-ului la doberman (65 din 100 de dobermani mor tineri in 2016 de DCM)

Impactul DCM-ului la doberman (65 din 100 de dobermani mor tineri in 2016 de DCM)
DCM-ul este o boală cu transmitere genetică și cu deznodământ tragic în proporție de 100%. In 2016 de aceasta boală suferă și mor 67 din 100 de dobermani veniți pe lume iar restul de 33 din 100 sunt transmițători ai bolii, adică nu fac boala (longevivivii cu care sunt aburiți proștii) dar o transmit urmașilor. Asta de fapt este sfâșitul rasei doberman. Singura problema care se mai pune este speranța de viață a dobermanilor care acum este de 6 ani dar scade dramatic an de an.

joi, 13 noiembrie 2014

Dobermanii si sanatatea genetica

...
De ce nu se poate face niciun studiu stiintific privind sanatatea genetica?
Raspunsul este: pentru ca nu exista informatiile necesare pentru a face acest studiu.
Am tot vorbit despre lipsa de informatii publice privind sanatatea genetica si a venit randul sa va dau si exemple. 

Azi ca exemplu o sa iau la intamplare un doberman cunoscut publicului mort de DCM si o sa va arat ce informatii se gasesc despre ancestorii acestui doberman privind starea lor de sanatate, informatii intr-o baza de date publica si deschisa cum ar fi de exemplu Dobermann Review (una dintre cele mai mari). 
Este o baza de date deschisa pentru ca oricine care vrea sa completeze informatii in baza asta de date isi face un cont chiar pe baza unui nick dupa care completeaza ce crede el de cuvinta. Evident o astfel de baza de date n-are valoare stiintifica pentru ca nu exista garant credibil privind corectitudinea datelor inscrise acolo. Dar cum altceva n-avem si asta evident din vina sistemului chinologic datele le putem lua din pacate doar din astfel de surse.
 

Ziceam ca o sa aleg la intamplare un doberman si l-am ales: Come As You Are Jared mort la 6 ani de DCM.
Pentru el o sa ma rezum la o analiza pe doar 5 generatii (CAYA Jared, parintii (2), bunicii(4), strabunicii(8), stra-strabunicii(16)) si o sa ma intereseze pentru ancestorii lui CAYA Jared data nasterii si data decesului ca sa vedem varsta la care au murit respectivii precum si motivul decesului ca sa tragem concluzia daca decesul a survenit din cauze genetice sau nu si la ce varsta.
Rezultatul din baza de date Dobermann Review?
Din 30 de ancestori doar pentru 8 din ei ni se ofera date complete adica varsta la care au decedat si cauza decesului. Despre 22 dintre ancestori, deci despre aproape 75% dintre ancestorii lui CAYA Jared nu avem cel putin informatia de baza si anume cauza decesului. Pentru 22 din 30 nu putem deci spune ca au murit de boli genetice sau din alte cauze.
 

Daca repetam experimentul de mai sus cu orice doberman cunoscut publicului situatia este cam aceeasi, adica informatiile privind starea de sanatate genetica a ancestorilor, informatii publicate sunt foarte putine.
Daca repetam experimentul de mai sus dar de data asta cu dobermani mai putin cunoscuti publicului informatiile privind starea de sanatate genetica a ancestorilor acestor dobermani se apropie de zero. Dobermanii astia despre care nu se stie mai nimic, nu se stie la ce varsta si din ce cauza au murit (unii dintre ei sunt chiar nemuritori daca ne uitam ca au trecut mai bine de 30 de ani de la nastere si ei inca sunt in viata) sunt dobermanii pe care ii scoate in fata bramburitului din pleosti atunci cand vorbeste despre longevitate prostilor care stau cu gura cascata ca la ... dentist sau la ... dentista.