Blogul Dobermannului s-a născut din durere și iubire față de rasa doberman, rasă distrusă sistematic de niște indivizi care-și zic crescători de dobermani dar care sunt de fapt doar negustori animați de dorința de profit din creșterea dobermanului. Autorul blogului un iubitor al rasei, cumpărător de dobermani, încrezător inițial, apoi tras pe sfoară de astfel de indivizi și în final hărțuit, insultat, calomniat, șantajat, amenințat cu bătaia și cu moartea el și familia lui încearcă din 2009 până în prezent să tragă un semnal de alarmă prezentând dovezi ale dezastrului în care crescătorii români de dobermani grupați sau nu în DCR au adus rasa. Totul în speranța că rasa mai poate fi salvată. Dovezi care pentru credibilitate se bazează doar pe declarațiile crescătorilor români de dobermani.

© Copyright 2009 - 2021 prof. ing. Sorin Ion Fărtățescu dobermannul2009@gmail.com, toate drepturile rezervate

Aprecierile celor din sistem

"Cand va veni vremea sa deschid gura, blogul dobermannului va pali pe langa cate am eu de spus."

Impactul DCM-ului la doberman (65 din 100 de dobermani mor tineri in 2016 de DCM)

Impactul DCM-ului la doberman (65 din 100 de dobermani mor tineri in 2016 de DCM)
DCM-ul este o boală cu transmitere genetică și cu deznodământ tragic în proporție de 100%. In 2016 de aceasta boală suferă și mor 67 din 100 de dobermani veniți pe lume iar restul de 33 din 100 sunt transmițători ai bolii, adică nu fac boala (longevivivii cu care sunt aburiți proștii) dar o transmit urmașilor. Asta de fapt este sfâșitul rasei doberman. Singura problema care se mai pune este speranța de viață a dobermanilor care acum este de 6 ani dar scade dramatic an de an.

sâmbătă, 27 februarie 2016

Ce face testul genetic pentru depistarea DCM-ului la doberman?

...
Deocamdată se urmărește doar mutația produsa asupra unei singure gene. Asta pentru că la ora actuală se cunoaște doar o singură genă responsabilă de dezvoltarea DCM-ului. Din păcate responsabile de dezvoltarea și transmiterea DCM-ului sunt mai multe gene încă necunoscute.
Ca atare rezultatul testului genetic "NEGATIVE" (adică singura gena cunoscută la momentul asta ca responsabila de DCM nu a fost depistată) nu garantează nici că respectivul doberman nu va face peste un timp DCM și nici că nu-l va transmite urmașilor. 

Cum utilizează rezultatul "NEGATIVE" înmulțitorii de dobermani?
Exact în sensul profitabil pentru ei. 
Comunică celor dornici să cumpere dobermani de la ei că părinții puilor scoși la vânzare au fost testați genetic privind DCM-ul iar rezultatul este negativ fără sa precizeze ca asta nu-i nicio garanție că puii cumpărați cu câtva sute până la câteva mii de euro nu vor face DCM.

O să spuneți că nu știu, sau că sunt și ei induși în eroare de laboratorul care face testul. Nu-i așa pentru ca rezultatul testului este însoțit de atenționarea că "NEGATIVE" nu înseamnă că nu vor face și nu vor transmite DCM-ul și îndemna la prudență. Știu bine înmulțitorii dar banii sunt ochiul dracului. 

PS: În tot ce am spus mai sus m-am referit doar la puținii înmulțitori care fac test genetic dobermanilor pe care-i înmulțesc și chiar dacă fac ograda lor e plină de femele, unele testate altele nu iar puii se declara la COR pe cuvântul înmulțitorului. Cuvânt pe care după experiența mea cu ei nu dau doi bani.